Header image
voor beeldende vorming
 
 

Cursus realistisch fijnschilderen

In een paar jaar tijd is het onderdeel realistisch fijnschilderen bij Atelier Kunstkeuken uitgegroeid tot een omvangrijke groep enthousiaste deelnemers uit de hele regio en zelfs van ver daarbuiten. Onder leiding van magisch-realistisch kunstenaar Peter van Oostzanen wordt er les gegeven in realistisch schilderen met olieverf aan de hand van traditionele schildertechnieken, zoals deze werden toegepast door de Hollandsche meesters.

De cursus is bedoeld zowel voor beginners als voor degenen die al enige ervaring hebben met schilderen en de behoefte hebben om onder begeleiding hun vaardigheden te verbeteren en het eindresultaat naar een hoger niveau te tillen.
Iedere cursist kiest zijn eigen onderwerp en wordt op eigen niveau en naar eigen behoefte begeleid in het proces. Je kunt je eigen werk meenemen en daarin gecoacht worden of je begint een werkstuk waarbij je van het begin tot het einde stap voor stap wordt begeleid.

De volgende onderdelen komen in de cursus aan bod:

  • Het voorbereiden / prepareren van het doek of paneel.
  • Het ontwikkelen van je basisidee of voorstelling. Het proces dat vooraf gaat aan het schilderen.
  • Maken van een compositie en de potloodschetsen, verhoudingen vastleggen.
  • Hoe pas je perspectief toe en hoe construeer je objecten.
  • Een schets of idee overzetten op doek of paneel.
  • Je leert wat je moet weten over kleur (kleurenleer) en hoe kleur te gebruiken.
  • Het aanbrengen van de eerste verflagen. Kleur opbrengen en gebruik van schaduw en licht?
  • Verschillende technieken van schilderen met olieverf en penseelvoering.
  • Aandacht voor materialen en schildergereedschap.
  • Afwerken en vernissen van het schilderij.

De lessen starten in september en stoppen in juni en worden groepsgewijs 2 maal in de maand (om de week) gegeven. Er zijn lessen op maandag- en donderdagavond van 19:30 uur tot 22:00 uur en op woensdagochtend van 9:30 uur tot 12:00 uur. Indien gewenst is het in overleg mogelijk wekelijks les te krijgen.
Er is een stop tijdens de kerstvakantie en in de zomerperiode is er een aangepast lesprogramma.

Bij aanmelding volgt eerst een intakegesprek, waarbij we aan de hand van je wensen een leerplan maken. Vervolgens krijg je een gratis proefles. Pas dan beslis je of je met de lessen start.

Om voldoende aandacht aan de cursisten te kunnen geven zullen de groepen niet groter zijn dan 8 leerlingen.

Kosten: 250,- euro voor een 10-lessenkaart. Heb je een les gemist? Geen probleem, je kunt tot 3 lessen inhalen. Je kunt instappen wanneer je wilt en bepaalt zelf het tempo.
De cursusprijs is inclusief koffie of iets anders. Hoewel er basismateriaal aanwezig is, is het de bedoeling dat de cursist zijn eigen materialen meeneemt.

Zondagschilderen.
Voor degene die van ver weg komen of liever een hele dag door willen schilderen is er de mogelijkheid om 1 maal per maand, meestal op de 4e zondag van de maand een dag te komen schilderen.
De dag begint om 10 uur en eindigt circa 15:30 uur. Iedereen brengt zijn / haar eigen lunch mee. Koffie en thee zijn aanwezig. Een dag zondagschilderen kost €50,- contant of 2 ‘reguliere’ lessen van je strippenkaart.

Heb je interesse, heb je vragen of wil je meer informatie?
Neem dan contact op via e-mail: vanoostzanen@gmail.com
Of telefonisch: 06-29133565
Werk van cursisten fijnschilderen >

Peter van Oostzanen is een magisch-realist. Voor nadere informatie over de schilder en zijn kunst, kun je terecht op www.vanoostzanen.com
www.petervanoostzanen.nl

werk van cursisten fijnschilderen >